Als business developer bij Mavim krijg ik vaak vragen over de nieuwste trends die de bedrijfswereld vormgeven. En op dit moment domineert één onderwerp de gesprekken: de Corporate Sustainability Reporting Directive, of CSRD. Waarom al die ophef? Het komt neer op een fundamentele verschuiving in maatschappelijke verwachtingen en een groeiende vraag naar bedrijven om werkelijk transparant te zijn over hun impact op de wereld om hen heen.
Laten we eens dieper ingaan op wat de CSRD is, wie het treft en wat het kern doel is van deze nieuwe normenkader.
Wat is CSRD?
De CSRD is een nieuwe richtlijn van de Europese Unie die bedrijven verplicht transparant te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Deze wetgeving, aangenomen in november 2022, is een cruciaal onderdeel van het bredere duurzaamheidsinitiatief van de EU, de Green Deal.
Beschouw het als de volgende generatie van duurzaamheidsrapportage. Deze nieuwe richtlijn vervangt uiteindelijk de bestaande regels rond duurzaamheidsrapportage. Bedrijven zijn nu verplicht dit rapport, dat bepaalde punten omvat, toe te voegen aan hun jaarverslagen.
De CSRD vereist specifiek rapportage over thema's die vaak worden gegroepeerd onder Environmental, Social en Governance (ESG). Dit omvat gedetailleerde informatie over zaken als CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en zelfs mensenrechtenschendingen binnen de toeleveringsketen van een bedrijf.
Wie wordt getroffen door de CSRD?
De CSRD treft een groeiend aantal bedrijven in de EU. Wie hier nu al aan moeten voldoen zijn:
De CSRD is vanaf 2027 ook van toepassing op grote niet-beursgenoteerde bedrijven als de ondernemeing aan minimaal 2 van deze eisen voldoet:
Wat is het algemene doel van de CSRD?
Het voornaamste doel van de CSRD is het vergroten van transparantie en de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie van bedrijven. Door verplichte, gestandaardiseerde rapportage wordt het voor stakeholders eenvoudiger om bedrijven te beoordelen op hun duurzaamheidsinspanningen en impact.
Dit verbetert het vertrouwen en dwingt bedrijven om zowel hun impact op mens en milieu als de financiële risico's door duurzaamheidskwesties te onderzoeken ("dubbele materialiteit"). De CSRD stimuleert het meten van voortgang op lange termijn duurzaamheidsdoelen met niet-financiële indicatoren en introduceert een externe controle van deze informatie.
Uiteindelijk beoogt de CSRD duurzaamheidsrapportage net zo betrouwbaar en vergelijkbaar te maken als financiële rapportage, wat leidt tot beter inzicht in de prestaties en risico's van bedrijven. Voor veel ondernemingen is voorbereiding op de CSRD essentieel geworden voor het behouden van vertrouwen, risicomanagement en concurrentievermogen, vooral nu transparantie en duurzaamheid steeds belangrijker wordt.
Het begrijpen van en voorbereiden op de CSRD is voor veel bedrijven niet langer optioneel; het wordt een vereiste voor het behouden van vertrouwen, ben jij als organisatie voorbereidt? Lees hier meer welke 5 voordelen de CSRD jouw organisatie geeft.